La universitat encara està lluny de l’equitat

  • La classe social predominant a la universitat és la classe alta: el 55% als graus i el 58% als màsters

16.05.2019. La Xarxa Vives d’Universitats ha publicat els resultats de l’informe Via Universitària: Accés, condicions d’aprenentatge, expectatives i retorns dels estudis universitaris (2017-2019), en què han participat més de 40.000 estudiants de 20 universitats de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears i Andorra. Via Universitària analitza les condicions de vida dels estudiants, les seves formes d’estudiar, la seva vinculació amb la universitat, els seus hàbits culturals, els condicionants econòmics, així com les seves expectatives, valors i creences en relació a l’educació superior. L’estudi s’alinea amb els resultats de l’informe Eurostudent, que agrupa la mateixa informació en relació a 28 països europeus.

L’informe Via Universitària (2017-2019) indica que la universitat encara és lluny de l’equitat. La classe social predominant és la classe alta: el 55% als graus i el 58% als màsters. Per contra, la classe social baixa és la menys representada en ambdós casos: suposa només l’11% de l’estudiantat.

Si comparem els resultats de l’enquesta Via Universitària (2017-2019) amb els de l’estat espanyol (INE 2018) es constata que, mentre que un 40% de la població adulta té un nivell formatiu baix, a la universitat els fills de progenitors amb un nivell formatiu baix només representen el 22%. Aquests estudiants estan més representats en les branques de Ciències Socials (26,4%) i Humanitats (25,3%) que no pas en Ciències (18%), Enginyeries (18,8%) i titulacions mixtes (3%), amb el risc de segregació per origen socioeconòmic que això comporta.      

Via Universitària és un dels projectes troncals del programa d’estudiants que desenvolupa la Xarxa Vives i ocupa un lloc destacat entre les 150 accions del pla d’actuació anual de la institució. L’informe 2017-2019 ha comptat amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU), l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior d’Andorra i “la Caixa”.

Més informació sobre els resultats i accés als informes.

TwitterFacebookLinkedInEmail

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.