Treballar i estudiar: una relació beneficiosa o perjudicial?

Treballar durant els estudis universitaris en perjudica els resultats? O, per contra, té algun tipus de benefici? Tot depèn de la intensitat i de la relació entre l’activitat laboral i els estudis. L’OVE (Observatori Nacional de Vida Estudiantil de França, ha publicat un dossier que ofereix una àmplia visió de les diverses situacions trobades en un 45% dels estudiants francesos que treballen durant l’any acadèmic.

Treball informal: poc impacte en els estudis i en l’èxit acadèmic
Entre els estudiants que treballen, el 35% té una feina ocasional i sense relació amb els seus estudis (monitoratge, cangurs, classes de repàs,…). La motivació principal és obtenir més qualitat de vida (73%), més que no pas obtenir experiència professional i o aconseguir major autonomia respecte els pares. El treball s’utilitza aquí com un ingrés extra, més que com un mitjà indispensable per finançar els seus estudis. Com a dada addicional, hi ha més dones (24%) que homes (18%) exercint una activitat remunerada no relacionada amb els estudis.

Activitat relacionada amb els estudis: el cercle virtuós
Tres de cada deu estudiants que treballen (29%) realitzen una activitat remunerada relacionada amb la seva disciplina. Sovint es tracta d’una feina vinculada al programa d’estudis, com és freqüent a les escoles d’enginyeria, escoles de negocis i DUT (diplomes universitaris de tecnologia). Però és el sector de la salut on existeix un vincle més fort entre la formació rebuda i el treball remunerat: 25% dels estudiants de disciplines vinculades a la salut treballen en una activitat relacionada amb els seus estudis, enfront del 8% de mitjana de tots els estudiants. En aquest cas, la investigació de l’OVE indica que aquesta simbiosi augmenta la probabilitat d’èxit acadèmic i professional.

Treballar i estudis no relacionats: la situació amb més impacte negatiu
D’acord amb la OVE, treballar en activitats no relacionades amb els estudis no perjudica el rendiment acadèmic si l’activitat laboral ocupa menys de mitja jornada i menys de 6 mesos a l’any. En canvi, una activitat regular i intensa (més de mitja jornada i mes de 6 mesos a l’any) sí que pot arribar a tenir un impacte negatiu sobre els resultats. De fet, una ocupació laboral intensa limita les possibilitats de participar en la vida social i cultural a la universitat, d’utilitzar els serveis i equipaments del campus. Aquests estudiants se senten menys integrats en el seu grup i menys identificats amb els estudis i amb la vida universitària. Els seus dies són més llargs i pateixen més cansament i estrès. L’OVE assenyala que per fugir d’aquesta situació s’ha de trobar un millor equilibri entre ambdues activitats, o be reduint la intensitat del treball o bé aconseguint unes condicions d’estudi més flexibles amb la institució educativa.

TwitterFacebookLinkedInEmail

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.