Què ha d’oferir la universitat perquè sigui una institució realment inclusiva?

L’equitat de la participació en els estudis universitaris és un dels principals reptes del procés de creació de l’Espai Europeu d’Educació Superior. Assolir aquest objectiu implica millorar les garanties d’accés, permanència i finalització dels estudis universitaris reduint els obstacles relacionats principalment amb l’origen socioeconòmic, però també amb el gènere, l’estatus migratori o les discapacitats funcionals. A més, la creixent diversitat dels estudiants universitaris hi afegeix la necessitat d’adequar el sistema a col·lectius com ara les persones que combinen estudis i treball.

Eurostudent ha permès conèixer des de l’any 2000 quines són les condicions de vida i l’entorn socioeconòmic dels estudiants universitaris a Europa, així com els condicionants de participació en programes de mobilitat internacional, i ha servit per avaluar les fortaleses i debilitats de l’educació superior. Amb aquesta informació, juntament amb les dades obtingudes amb Eurostat i Eurydice, s’han detectat les mesures necessàries per promoure la igualtat d’oportunitats en l’educació superior.

Les mesures empreses per els diferents països europeus i universitats són molt diverses, però la major part van dirigides a ajudar al finançament dels estudis mitjançant ajuts i beques, l’oferta de serveis d’assessorament i orientació als graduats en educació secundària superior, la creació de vies alternatives d’accés a l’educació superior, el reconeixement de la formació adquirida fora dels contextos educatius formals, l’oferta de programes i itineraris més flexibles, o la promoció de serveis de suport individualitzat d’orientació acadèmica, professional i psicològica als estudiants universitaris.

TwitterFacebookLinkedInEmail

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.